piątek, 19 czerwca 2015

Czosnek

Czo­snek służy sercu: ob­ni­ża ci­śnie­nie krwi, re­du­ku­je szko­dli­wy cho­le­ste­rol (LDL), przy­czy­nia­jąc się do wzro­stu po­zio­mu tego "do­bre­go" (HDL).
Czo­snek to również do­sko­na­ły śro­dek na wzmoc­nie­nie od­por­no­ści, a także, gdy prze­zię­bie­nie za­ata­ku­je, sku­tecz­nie zwal­cza­ją­cy jego ob­ja­wy (m. in. zmniej­sza uciąż­li­we prze­krwie­nie nosa). Naj­lep­sze efek­ty daje spo­ży­wa­nie czosn­ku na su­ro­wo.
Warto pa­mię­tać, że prze­ciw­bak­te­ryj­ne wła­ści­wo­ści czosn­ku wy­ko­rzy­stu­je się ze­wnętrz­nie do de­zyn­fek­cji ran, ła­go­dze­nia uką­szeń owa­dów, za­po­bie­ga­nia zmia­nom grzy­bi­czym (świe­żo po­kro­jo­ny ząbek przy­kła­da­my wów­czas do cho­re­go miej­sca).




Więcej na 45plus.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz